Свързан текст: Аферата Боташ: България подарява на турската компания по $486

...
Свързан текст: Аферата Боташ: България подарява на турската компания по $486
Коментари Харесай

Депутатите възложиха на министъра на енергетиката да предоговори споразумението с турската Боташ

Свързан текст: Аферата " Боташ ": България подарява на турската компания по $486 514 дневно

След пререкания и взаимни обвинявания сред политиците, Народното събрание подреди на енергийния министър Владимир Малинов да предоговори скандалното съглашение сред българското държавно газово сдружение " Булгаргаз " и турската държавна енергийна компания " Боташ ". Договорът ще бъде пратен на българската и европейската прокуратура, ДАНС и КЕВР, от които също се чака да създадат нещо по него. За отбелязване е, че Малинов, от който в този момент се чака да поправи нещата, оглавяваше сдружението " Булгартрансгаз ", което също взе участие в договарянията при сключването на контракта.

Той беше подписан сред " Булгаргаз " и " Боташ " при започване на 2023 година при дейното присъединяване на тогавашното служебно държавно управление на президента Румен Радев. С него България получава достъп до турските терминали за полутечен газ, с което се подсигурява енергийната сигурност на страната, обясняваха тогава президентът и неговият кабинет. Условията на държания в загадка контракт провокираха паника измежду политическите сили и беше основана специфична анкетна комисия, която да го изследва. Днес нейният отчет беше разискван в пленарната зала.

Договорът е с дълготрайност от цели 13 години. Според неговите условия " Булгаргаз " би трябвало да заплаща всекидневно на турската страна близо половин милион $ такса за достъпа до нейната инфраструктура, където може да се разтоварва и регазифицира до 1.840 милиарда куб. м. полутечен природен газ за България. Дължим тази закрепена такса, която е двукратно по-висока от цената за потенциал в различни терминали, без значение дали употребяваме резервирания от нас потенциал в турските терминали или не. Всъщност, съгласно обясненията на депутатите от комисията ние не можем да го употребяваме при никакви условия – турските терминали одобряват до 14 танкера с 1.3 милиарда куб. м. полутечен газ за България, което е половин милиард по-малко от резервирания потенциал.

Освен това, посредством контракта " Боташ " получава достъп до българската газопреносна мрежа, освен това за ниска такса. Това на процедура разрешава на турската страна да стане снабдител на нашия пазар при извънредно удобни условия и да бъде съперник на " Булгаргаз ". Също по този начин, турската компания може да разпореди да се пренасочат танкерите с газ за България към други терминали, като " Булгаргаз " би трябвало да поеме спомагателните разноски.

От анкетната комисия показаха и терзания за финансовото положение на " Булгаргаз " през последните години, като даже се чуха апокалиптични прогнози за иден неизбежен банкрут на сдружението.

Докато работеше комисията, от президентството не поеха никаква отговорност, нито дадоха пояснения по тематиката. Комисията изслуша някогашния длъжностен енергиен министър Росен Христов, който даже се накара на депутатите, че не правят оценка изгодата от контракта. Изслушана беше и шефът на " Булгаргаз "  Деница Златева, която беше назначена от президентското държавно управление отпред на сдружението и подписа контракта с " Боташ ", а единствено преди два дни беше освободена от поста й по нейно искане.

 

На 3.01.2023 г. в пpиcъcтвиeтo нa миниcтpитe нa eнepгeтиĸaтa нa Бългapия и Typция Poceн Xpиcтoв и Фaтиx Дьoнмeз, в Mиниcтepcĸия cъвeт бe пoдпиcaнo cпopaзyмeниe oт pъĸoвoдcтвaтa нa  " Бyлгapгaз " EAД и тypcĸaтa дъpжaвнa eнepгийнa ĸoмпaния БОТАШ.

Всъщност, разглеждането на отчета (пълният му текст в линка тук) на анкетната комисия се случи едвам след мощен напън от страна на ПП-ДБ и Българска социалистическа партия. Причината беше, че ГЕРБ дни наред, със странна упоритост, бойкотираше разискването на документа в пленарната зала. Комисията на процедура завърши работа преди към 2 седмици. Внезапно обаче нейният ръководител – депутатът от ГЕРБ-СДС Жечо Станков, отхвърли да внесе готовия отчет за обществено разискване. Той се базира на писмо от Българския енергиен холдинг (БЕХ), обвързвано със секретна информация, съдържаща се в документа. Нежеланието му да внесе отчета стана мотив за спекулации, че герберите търсят благоволението на президента за служебното държавно управление, което в действителност назначиха.

Същото се случи и през днешния ден. Днес Народното събрание организира изключително съвещание, поискано от ПП-ДБ, точно поради отчета. Оказа се, че той още веднъж не беше импортиран, тъй че в действителност нямаше какво да се разисква. Срещу Станков се възправиха депутати от ПП-ДБ и Българска социалистическа партия, които настояха неотложно да го показа. Вместо това герберският народен представител предложи плана на решение, който беше гласуван след това - Народното събрание да изиска от енергийния министър да предприеме дейности за предоговаряне на изискванията по контракта, а цялата събрана от анкетната комисия документи да бъде пратена на прокуратурата, ДАНС, енергийното министерство, БЕХ и КЕВР. Но без да се разисква обществено отчетът.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков интензивно поддържаше Станков - когато останалите обединения упорстваха за запознаване с отчета, той им възразяваше, че Народното събрание не бил читалня и библиотека. " Народното събрание не се занимава с публично, обществено или каквото и да било друго четене на отчети ", говореше не напълно съответно Желязков.

Опонентите му възразиха, че се пробва да прикрива събитията, изложени в отчета. Мартин Димитров от ПП-ДБ подсети, че енергийният министър Владимир Малинов във в действителност следеното от ГЕРБ служебно държавно управление е някогашен началник на " Булгартрансгаз ". Колегата му Венко Сабрутев упрекна Желязков, че става съизвършител в прикриването на вредите по контракта. " Вие пратихте отчета за " Боташ " там, където е и пътната карта (за " Балкански поток " - бел.а.) – в небитието. Това е типичният жанр на ГЕРБ ", изригна Сабрутев. " Ние мислим в една посока, ние сме в една парламентарна естетика с вас ", към този момент напълно несъответстващо му отвърна шефът на Народното събрание. А социалистите, които по-рано показаха отчета пред медиите, се заканиха, че сами ще го внесат в деловодството на Народното събрание.

Накрая депутатите излязоха в отмора, по време на която Станков заяви пред публицистите, че ще внесе отчета, с цел да " приключа тези политически спекулации ". Колежката му Теменужка Петкова, която е някогашен енергиен министър на ГЕРБ, разгласи, че неохотата на партията е поради искане на БЕХ, която е желала първо да се произнесе по документа, защото смята, че публикуването му може да сътвори риск за имуществения интерес на българската страна. Тя упрекна ПП-ДБ, че до момента в който са управлявали, не са подхванали нищо, с цел да предоговорят изискванията по контракта. " Благодарение на нашите кресливи сътрудници от ПП-ДБ, които не направиха нищо и министър председателят Денков, който дължи отговор какво направиха с енергийния му министър, в този момент слагат под заплаха финансовия интерес на България с това, че не изчакаха правното мнение на БЕХ ", с пренебрежителен звук съобщи Петкова.

Същото се повтори и по време на разискването в пленарната зала. Всъщност, депутатите приказваха за всичко друго, единствено не и за отчета - спориха кой е виновен, че нищо не е направено по контракта с " Боташ " толкоз време, упрекваха се взаимно в скрити обединения - ПП-ДБ и " Възраждане " (според ГЕРБ), ГЕРБ и Движение за права и свободи (според ПП-ДБ). Любопитното беше, че десните неколкократно приказваха за допустимо бъдещо ръководство с герберите, без Движение за права и свободи, само че хората на Борисов демонстрираха очевидно отвращение, като Теменужка Петкова напряко съобщи, че с сътрудниците й ще създадат всичко допустимо, тъй че ПП-ДБ " повече в никакъв случай да нямате допир с ръководството на страната ".

За проекта на решение гласуваха 166 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, " Възраждане ", Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. От Движение за права и свободи се въздържаха с обяснението, че " няма да участваме в цирка ", както съобщи депутатът от придвижването Хамид Хамид.

 

Инфо: " Сега "

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР